Page content

In gesprek met Bertina van den Berg

article content

In gesprek met Bertina van den Berg

“Ik voel me nog altijd de dochter van de melkboer”

Bertina van den Berg werd in oktober 2012 verkozen tot Zakenvrouw van het Noorden. Zij komt uit een hardwerkend ondernemersgezin. ‘Iedere maandag folders rondbrengen, iedere donderdagavond vijf kilo aardappelen in zakjes doen, zaterdagsavonds, voor we op stap gingen, moest de SRV wagen gevuld worden en om vier uur ’s middags kon ik me maar melden bij de flat, naar de bejaarden toe. Toen dacht ik wel eens pfff. Nu denk ik wat fantastisch.’

De titel van zakenvrouw van het Noorden heeft haar “ontzettend veel PR opgeleverd, onvoorstelbaar veel en het is drukker. Het is een financiële boost die niks kost. ” En die boost gaat nog steeds door. Ook nu nog, een half jaar na de verkiezing.

Zakenvrouw van het Noorden

“Het is een bekroning van je werk en vooral van je team. Ik draag de titel uit maar we hebben hem met elkaar verdiend. Het concept heb ik bedacht met mijn man Ino, maar je doet het met elkaar. Dat heeft me eerst ook weerhouden om mee te doen.”

Toen Bertina haar vader kanker kreeg, zag zij de gevolgen van de ziekte van dichtbij. De impact van haarverlies is groot voor mensen. Het tast hun eigenwaarde aan. Bertina ging zich afvragen wat zij wilde wanneer ze ziek zou zijn en raakte er steeds meer van overtuigd dat de zorg niet zonder beauty kan.

“De buitenwereld hoeft niet te zien dat ik ziek ben. Zo ga je dat uitwerken. En dan komt er een heel team om heen. Het concept zet je samen neer maar het is wel heel belangrijk dat je het met elkaar uitvoert. Mensen komen hier maar willen niet ziek zijn. De kapsalon ernaast maakt het daarom bijzonder. Je wilt immers niet dat er je op voorhoofd staat dat je kankerpatiënt bent.” Een klant gaf haar op. “Ik zou mezelf nooit opgeven, ik voel me geen zakenvrouw. Ik weet absoluut dat mijn zaak goed draait. Mijn cijfers zijn altijd prima maar inwendig ben ik nog altijd de dochter van de melkboer en de kapper van Grou.”

Toch werd juist zij verkozen tot Zakenvrouw van het Noorden. Bertina verklaart: “Als de klant mij niet opgegeven had, had ik nooit gewonnen. Maar het is wel zo, dat als ik stap één neem, dan wil ik niet van de negentachtig vrouwen op de negenentachtigste plek eindigen. Als ik ga, dan is er maar één plek en dat is nummer één.”

Moeder

Naast ondernemer en zakenvrouw is Bertina ook moeder van vier jongens tussen de acht en zestien jaar. Haar zonen geeft zij, op haar beurt, mee dat er gewerkt moet worden.

“De oudste doet soms de was. Dat vinden mensen raar voor een jongen van zestien. We wonen prachtig en hebben het heel goed. Maar dat komt niet voor niks. Waarom zou ik ’s avonds nog onkruid moeten wieden als zij op hun kont zitten. Maaien kunnen zij ook. We doen het met elkaar. Vorig jaar hebben we de zaak verbouwd en daarom konden we twee weken op vakantie in plaats van drie. Dat kun je uitleggen. Daar heb ik geen moeite mee.”

“De ideale mix is ons samen. Ik ben op de werkvloer en mijn man doet alles eromheen. Ik heb ook mazzel dat ik vier jongens heb. Ino doet veel met de kinderen. Maar weet je, ik ben geen betere moeder als ik de hele dag thuis ben. Ik kom thuis en ben vrolijk. Hoe eerlijker ik ben, hoe makkelijker het gaat. Het is wel zo dat als ik op het kaatsveld zit en mijn mobiel gaat, dan moet ik naar de zaak. Dat weten ze. Als je op zaterdag je haar verliest, dan moeten wij er zijn. Ik zit wel in de zorg. Dat kan niet wachten tot na het weekend.”

Bertina, de vrouw achter de zaak

“Ik wilde altijd al kapper worden. Al vanaf de lagere school. Op een gegeven moment kwam ik thuis en vertelde aan mijn ouders dat een collega voor zichzelf wilde beginnen in Grou. Toen zei mijn vader ‘dat gebeurt niet, dat ga jij worden’. Mijn vader zorgde voor de vergunning. Berino, de nieuwe zaak, komt vooral bij mijn man vandaan. Ik kom uit een ondernemersgezin maar mijn partner gaat daar ook in mee. Het ene moment ben je zelf sterker en het andere moment is hij sterker. Je hebt natuurlijk tegenslagen. Wij ook. Maar dat maakt ook wie je bent.”

Het ondernemen zit haar in het bloed. Hard werken, winnaarsmentaliteit en samen doen, zijn de rode draad in haar verhaal. Ook de vraag ‘wat zou ik dán willen’ komt meer dan eens voorbij. Bertina denkt na over de toekomst, kijkt vooruit, zoekt naar nieuwe ideeën en creatieve oplossingen, heeft humor, geniet én blijft daarnaast zakelijk. Daarnaast is Bertina vooral zichzelf. “Ik ben gewoon Bertina. Als iemand mij op vakantie vraagt wat ik doe, dan zeg ik dat ik kapster ben.”

Ze zit niet stil. Letterlijk en figuurlijk niet. Tijdens het interview, in de ontvangstruimte, gaat regelmatig de telefoon of komt er een klant binnen. Bertina draagt met verve haar missie uit dat de klant bij Berino alle aandacht krijgt. Iedere keer springt ze overeind om eerst de klant te woord te staan en vervolgens het gesprek weer op te pakken.

Steeds vernieuwen, zorg en beauty

Bertina is altijd bezig met vernieuwen en met het uitdragen van haar missie. “Ik geloof heilig dat zorg niet zonder beauty kan. De combinatie zorg en beauty is ontzettend belangrijk. Als je je haar verliest, raak je je eigenwaarde kwijt. Ik zeg altijd ‘Verdriet deel je met je familie. De rest daar zijn wij voor.’ Toch is het een hele strijd. Over het algemeen vinden mensen dat je blij moet zijn dat je er nog bent. Ze vergeten wat het met je doet als je eigen haar bijgeknipt moet worden en het haarstuk af moet en op tafel komt te liggen. Net als bij borstsparende operaties. De medemens reageert met ‘gelukkig zit hij er nog aan’. Dan komen ze hier en wordt het opeens veel mooier met een kleine siliconevulling. Die begeleiding, daar spelen wij op in. Vanaf augustus gaan we speciale make-up workshops geven voor na de behandelingen. Hun uiterlijk verandert, patiënten hebben eerst bijvoorbeeld korter haar dan normaal, en daar willen wij bij ondersteunen. Het geeft eigenwaarde, zelfvertrouwen. Dat stuk wat nu onderschat wordt, daar wil ik van toegevoegde waarde zijn. En uiteindelijk ook voor terminale patiënten. Bijvoorbeeld met een fijne massage. Zorg, dat doe ik gewoon graag. Ik stond altijd bekend als pittige zakenvrouw. Toen ik begon in de zorg dacht ik ‘als ze me maar niet hard vinden’. Het ziekenhuis in Sneek heb ik gevraagd of ze patiënten wilden polsen. En die noemden mij lief. Hoe fijn is dat. Je staat toch veel liever bekend als die lieve vrouw dan als die harde zakenvrouw. Maar zonder de zakenvrouw te zijn, kan dit bedrijf niet lopen.”

Comment Section

0 reacties op “In gesprek met Bertina van den Berg

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Binnenkort blader je hier door onze blog artikelen.

  • Geen categorieën